1. heinäkuuta 2017

Merinovillainen kerrasto ympäri vuoden

Voisi luulla, että villakerrastoa tarvitsee vain talvella. Väärin. Merinovilla on loistava materiaali myös kesällä. Jos tarvitset kerraston joka sopii lähes kaikkiin olosuhteisiin ympäri vuoden, suosittelen sinulle Svalan (aiemmin Finnsvala) merinovillaisia kerrastoja. Olen testannut ja käyttänyt omia villakerrastojani nyt vuoden verran. Elokuussa ne olivat käytössäni Haltin vaelluksella ja pääsiäisenä hiihtelin samoissa maisemissa merinoasuun sonnustautuneena. Lisäksi kerrastoni ovat olleet päälläni lukuisilla lyhemmillä retkillä.


Merinon ominaisuudet tekevät siitä retkeilijän unelmien materiaalin. Lämpöisenä päivänä merino ei tunnu lainkaan hiostavalta niin kuin keinokuituiset kerrastot. Kylmällä kelillä villa lämmittää mukavasti ja johtaa hien pois iholta samoin kuin keinokuitu, muttei kuitenkaan tunnu pysähtyessä vilpoiselta kuten polyester tms. asut. Lämpöisyytensä ja hengittävyytensä lisäksi merinolla on vielä yksi ominaisuus joka puuttuu keinokuituisista ja puuvillaisista asuista. Se ei nimittäin ala haista pidemmässäkään käytössä.

Lounastauolla. Päällä Svala merinopaita Zip-neck.

Merinoa ei voi materiaalina kylliksi ylistää. Se vaan on loistava. Merinon ainoa haitta on sen heikko kestävyys. Jos tuote on täysin merinovillaa, se saattaa kulua puhki melko nopeasti. Mutta jos merinon yhdistää kestävänpään materiaaliin, saa hyödyt molemmista materiaaleista. Mutta voisin nyt kertoa kokemuksiani Svalan kerrastoista joihin olen niin kovasti tykästynyt.

Zip-neck paita, merinohousut ja O-neck paita. Kuvat: Svala.com

PAIDAT


Svalan paitoja minulla on kaksi erilaista. Toisessa on matala kaulus (O-neck) ja toisessa korkea vetoketjullinen kaulus (Zip-neck). Paidat ja housut ovat "Unisex" mallisia.

Molemmissa paidoissa on melko tekninen neulos. Sisäpuoli on kosteutta tehokkaasti siirtävää ja kestävää polypropyleeniä ja neuloksen ulompi puoli on lämpöä sitovaa SuperWash käsiteltyä merinovillaa. Kangas ei ole kaksinkertainen (ei siis kahta erillistä kangasta). Kyseessä on nerokkaasti toteutettu yksi kangas, mutta kaksoisneuloksella. Tällainen neulos tuo esiin merinon kaikki hyvät ominaisuudet doupattuna polypropyleenin tuomalla kulutuskestävyydellä. Hyvä Svala!

Paitojen ominaisuudet ovat muuten samanlaiset, mutta poolokauluksellinen Zip-neck suojaa paremmin kaulaa ja niskaa viileämmissä oloissa.

Kesäreissuilla pidän yleensä mukanani "unipukua" joka on tarkoitettu vain yöpymisiin. Illalla on mukava kiskaista päälle lämmin kuiva kerrasto makuupussiin kömpiessä. Elokuun reissulla totesin etten enää tarvitse erikseen unipukua, sillä kerrastot tuntuivat päivän jotoksen jälkeen aina miellyttäviltä ja hajuttomilta. Niimpä kuljin matalakauluksisella paidalla lämpöisinä päivinä ja korkeampi vetskarikaulus päätyi päälleni viileämpinä ja tuulisempina päivinä. Viileinä aamuina Zip-neck paita ja merinokalsarit olivat mukava valinta.

Aamukahvit viileän yön jälkeen.

Matalakauluksinen paita on ihan perus paita, eikä siitä materiaalin lisäksi ole juuri muuta kerrottavaa. Se on mukava päällä ja saumat ovat taitavasti ommeltu niin, etteivät ne hierrä edes rinkkaa kannettaessa.

Auringossa voi ottaa rennosti. Päällä Svala merinopaita O-neck.

Korkeakauluksinen paita on ehdoton suosikkini. Kaulus on niin tilava ettei se tunnu lainkaan ahdistavalta. Esimerkiksi Craftin poolokauluspaidoissa kaulus on minulle sen verran tiukka, että pian alkaa ahdistaa ja vetskari on pakko kiskoa auki. Monissa paidoissa vetskari myös hankaa kaulaa ja orastavaa parran sänkeä ärsyttäen ihoa. Mutta Svalan paidassa ei. Svalan Zip-neck paidan erikoisuutena on vetoketjua suojaava kiilamainen suikale joka on käytössä tosi mukava. Kun vetskarin avaa, kaulus kasvaa suureksi ja hengittäväksi suojaten silti pahimmalta puhurilta vastatuulessa. En nyt oikein osaa selittää asiaani, mutta kuva puhukoon puolestaan...

Svala Zip-neck kaulus auki.
Kaulus on kaksinkertainen ja näyttää hieman topatulta. Siksi kaulus ei roiku ryhdittömästi vaikka vetskaria pitäisi auki. Tykkään tästä kauluksesta kovasti. Zip-neck sopii hyvin kesäreissuille ja talvireissuille. Talviaikaan villaisen kerrastopaidan päälle riittää tuulelta suojaava Sasta Puuska.

Kesäaikaan Käsivarressa.
Zip-neck toimi loistavasti eikä hikoiluttanut.
Talviaikaan Käsivarressa.
Alla Zip-neck, päällä Windstopper takki Sasta Puuska.
Pidemmilläkin reissuilla Svalan tuotteet pysyivät hajuttomina. Kesällä kuljin pari viikkoa, talvella vajaan viikon. Soijaa pukkas monessa tilanteessa, mutta hikoilusta huolimatta paidat olivat mukavan tuntuiset ja raikkaat. Mahtavaa.


HOUSUT:


Svalan kerrastohousut ovat samaa materiaalia kuin em. paidat. Sisäpuoli vahvaa polypropyleeniä ja ulkopuoli merinovillaa. Svalan pöksyt ovat malliltaan ihan perus housut. Ei turhia krumeluureja. Ne eivät laula ajankuluksi iskelmiä eikä täytä veroilmoitustasi. Mutta ne pitävät sinut kuivana ja lämpöisenä. Ja mikä parasta, ne ei ala haista. Perus keinokuituiset kalsarit alkavat haista pitkillä reissuilla niin pahasti, että koivikossa kulkiessa lehdetkin alkavat kellastua. Ja kaikkein kamalinta se on matkakumppanin kannalta. Mä kuljen usein yksin. Nyt ei ole enää pakko, kun mulla on Svalan merinohousut. No, se hajuista, palataan asiaan.

Merinohousua on saatavilla kahdella eri mitoituksella; regular normaali kroppaiselle, ja slim-fit jos tahtoo tyköistuvampaa mallia. Mulla on ihan regulaarit käytössä. Koko olis saanut olla ehkä pienempi, sillä nykyisissä pöksyissä on hieman kasvunvaraa. Vaikka eipä se haittaa, mukavat ne on kuitenkin.

Svalan merinohousut on niin mukavat päällä, että kotona pötkötellessä käytän niitä usein oloasuhousujen sijasta. Hiipparoin siis kotonakin villakalsareissa. Jee, kuulostaa jotenkin miehekkäältä.

Vaikka kesäaikaan tykkään käyttää vaellushousujeni (Sasta Haikki tai Sasta Jero) alla Svalan verkkokerraston housuja, niin mukaani otan silti villahousut viileämpien kelien varalle. Kairassa on iltaisin ja aamuisin usein sen verran holotna, että villahousut olla pitää.

Aamupesulla Svalan merinohousuissa.


SUMMA SUMMARUM:


Pitkän sepustuksen yhteenvetona voisin todeta, että Svalan meriasuissa rahat ei mene hukkaan. Merinovillainen alusasu sopii retkeilijän käytettäväksi ympäri vuoden. Se toimii loistavasti kalareissuilla, perus ulkoilussa, sienestysretkellä, lasketellessa, hiihtäessä, vaelluksilla jne. Jos kruisailet moottorikelkalla tai moottoripyörällä, tämä on loistava asu siihenkin.


HINNAT:

Hinnat ovat aika kovat. Halvempia kerrastoja kyllä löytyy kasapäin, mutta koska Svalan kerrastot ovat niin toimivia ja mukavia, uskallan niitä suositella kovasta hinnasta huolimatta. Jätä vaikka yksi "viihteellinen ilta" väliin niin säästät kerraston hinnan ;-)

Merinopaita O-neck 78,00 euroa (vain musta)
Merinopaita Zip-neck 96,00 euroa (musta ja punainen)
Merinohousut Slim fit 68,00 euroa (vain musta)
Merinohousut Regular fit  63,00 euroa (musta ja punainen)

Tutustu koko valikoimaan Svalan sivuilla svala.com




Lue arvosteluni Svalan verkkokerrastoista klikkaamalla tästä.

Lue pohdintani "Kerrastoista yleensä" klikkaamalla tästä.


1 kommentti:

  1. Jep. "Halpis" kerraston haju on kyllä päätä huimaava jo ekana iltana ��

    VastaaPoista