6. toukokuuta 2017

Maailman kevyin kaasukeitin halvalla.

Uskoisitko jos kertoisin sinulle, että on olemassa kaasukeitin jonka teho on 2600 wattia, se painaa vain 45 grammaa, se on noin sytkärin kokoinen ja se maksaa alle 25 euroa? Entä uskoisitko jos kertoisin sen olevan myös laadukas ja sitä myydään Biltemassa?

2,6 Kw, 45 g, 24,90€

Olen harrastellut myös Ultra Lite retkeilyä vuosituhannen vaihteesta asti. Silloin perehdyin aiheeseen tarkemmin ja kirjoitin siitä myös Timo Polarin kanssa Retki-lehteen (Lokakuu 2001) artikkelin. Vaikka reppuni/rinkkani ei enää ole ennätyksellisen kevyt, on silti mielenkiintoista tutkia markkinoilta löytyviä höyhensarjalaisia; myös kaasukeittimiä.

Pitkään olen ollut siinä uskossa että n. 50 punnan hintainen Fire Maple Stoven poltin (malli FMS-300T) olisi omaa luokkaansa UL polttimien luokassa. Olen usein haaveillut tilaavani sen iipeistä tai amatsoonista, mutta homma on jäänyt aina haaveilun tasolle. Voitte uskoa ihmetykseni kun törmäsin kyseiseen vimpaimeen naapuripitäjän Biltemassa. Ja vielä yli puolta halvemmalla hinnalla.

"WTF! Näyttää ihan siltä... Ja mikä hinta!"

Sijoitin roposiani 25 euron verran itseeni ja onnellinen virne kasvoillani saapastelin liikkeestä ulos. Nyt äkkiä himaan, varastosta kaasuputeli ja testaamaan...

Voi miten söpö...


Olen muutamia kertoja sillä keitellyt ja hyvin se tuntuu toimivan. Keittely kertoja ei ole kertynyt hirmuisia määriä siitä syystä että kuskaan Bilteman poltinta nykyään ensiapulaukussani vara-polttimen ominaisuudessa. Vanha varapoltin päätyi käyttöpolttimeksi ja Bilteman 45 grammaa painava mini siirtyi nyt varapolttimeksi.

Liekki on aika kapea, mutta tehokas

Jalat ovat kapeat mutta muuten tosi tukevat.

Työn jälki on laadukasta ja siistiä. Toimii.

Ai miksi varapoltin? Koska poltin voi reissulla pettää ja kokkailu puuttomassa tunturissa on viheliäistä hommaa vesisateessa jos on luullut keittävänsä kaasulla. Sarekissa hajos polttimen kierteet (lue ko. episodi täältä).

No eipä siinä vielä kaikki. Onhan se ihan ymmärrettävää että hyvä tuote kopioidaan jossakin halvan tuotannon maassa, mutta kun  Bilteman yksilön paketissa oli mallikoodi FMS-300T aloin tutkia asiaa vähän tarkemmin.


Olen totaalisen-tiedettä-vailla pohjaisissa tutkimuksissani päässyt siihen tulokseen, että Fire Maple Stove ja Biltema käyttää samaa valmistajaa, vain pakkaus on erilainen. Ja tämän päivän globaali markkinatalous mahdollistaa myös sen että Bilteman keittimellä on sisaruksia ainakin kuusi. Sama tuote samasta tehtaasta mutta nimi ja pakkaus (sitä myöden hintakin) ovat eri.
Saanko esitellä oman polttimeni sisarukset.

Tämä on siis se Biltemassa myytävä.
Tämä on se unelmieni Fire Maple Stove FMS-300T

EOE Lithium

Vango Titanium

Alpkit Kraku

Robens Fire Midge

Olicamp Ion

Kaikilla edellämainituilla keittimillä on "valmistajiensa" (lue; tilaajiensa) mukaan tehoa 2,6 kw ja painoa 45 grammaa. Hinnat vaihtelevat 25 - 60 euron haarukassa. Tällaista tää nykyään on. Volvo onkin Renault ja Valio onkin Milbona jne. Vanha sanonta pitää siis paikkaansa; "Samaa sontaa eri paketissa".

Mutta pääasia on kaiketi se, että reissaaja saa reppuunsa kevyen ja varmatoimisen keittimen tai vara-keittimen sopivaksi katsomallaan hinnalla...






7 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä. Varakeittimeksi tämän voisi hankkia. Hinta on noussut Biltemassa 5 euroa, nyt 29,90 e :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas. Hinta on tosiaan pompsahtanut. Prosentteina paljon. Mutta ei se silti ole kallis, edelleen hinta/laatu aika hyvä mun mielestä.

      Poista
  2. internetin ihmemaasta bongasin vastaavanlaisen (tai ainakin -näköisen) pöhisijän, jolle luvattiin painoa peräti 25g, onkohan kukaan tilannut ja testannut, että mistähän kohtaa se parikymmentä grammaa ois vielä saatu otettua pois? itselle tuolla ei ole juurikaan merkitystä, mietin vaan, että onko jo niin hento rakenne, että uskaltaako siihen päälle enää esim. litran vesikattilaa pistääkään :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä löysit. Muistatko merkkiä tms. koska kiinnostais tutkailla...

      Poista
  3. Ebaysta löytyy hakusanoilla gas stove 25g

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo löysin sen. Mä luulen että ainakin kattilan kannattimet on ohuemmat, kuvan perusteella. Em. tuutissa hanan runko on kaiketi alumiininen ja keijukaisessa se saattanee olla titaania. Titaanin ja alumiinin paino on sama, mutta koska titaanilla on teräksen lujuus, voidaan titaanista tehdä alumiinia ohuempia kappaleita kestävyyden kärsimättä.

      Poista
    2. Vähän myöhässä aiheeseen, mutta tää BRS-3000T, mistä tässä varmaan puhutaan, on saanut risuja noiden kannattimien vääntyilystä kevyilläkin kuormilla.

      Poista