6. kesäkuuta 2019

Hyttysmyrkky pilaa Gore-Tex ym. kuorivaatteet!

Kuoritakki tms. voi mennä pilalle joillain hyttyskarkoitteilla

Kuulin pari vuotta sitten uutisen jossa kerrottiin joidenkin hyttysmyrkkyjen eli hyttyskarkotteiden pilaavan muovia ja esimerkiksi kalvollisia kuorivaatteita. Uutinen tuli vähän myöhään sillä olin jo ehtinyt vuosien saatossa manata Gore-Tex vaatteiden saumateippien kestävyyttä. Pari takkia olen saanut tuhottua tietämättömyyttäni. Pitäisi lukeauutisia tarkemmin sillä jopa YLE uutisoi aiheesta jo vuonna 2013;  https://yle.fi/uutiset/3-6727124

Kaikki hyttyskarkotteet eivät ole haitallisia (nykytietämykseni mukaan) sillä ensimmäisessä kuvassa esiintyvistä kahdesta aerosoliputelista vain toinen sisältää kalvovaatteen tuhoavaa ainetta eli DEETiä.
DEETiä. En osta enää koskaan.

Dietyylitoluamidi eli puhekielessä DEET (tuoteselosteessa N-dietyyli-m-toluamidi) sulattaa muovia ja amerikkalaisten lajitoveriemme tekemissä testeissä kuorivaatteelle suihkutettu DEET sulatti kalvon totaalisesti. Suomessakin on tehty kokeita esim. Airtex kalvoille samoin tuloksin.

Onneksi on olemassa vaatteille turvallisempia vaihtoehtoja. Joissakin tehoaineena on tuttavallisesti IR3535

R2D2 vai mikä se nyt olikaan. Tätä käytän jatkossa...

Tutustuessa tuotepakkausten tuoteselosteisiin mikroskoopin avulla (sillä noin pientä pränttiä ei ilman pysty lukemaan) on kahden eri tuotteen välillä selvä ero. DEETiä sisältävän putelin kyljessä varoitetaan seuraavalla tavalla;

"Älä kosketa aineen kanssa arkoja keino- ja muovimateriaaleja (silmälasit, kellot, matkapuhelimet, tekstiilit ym.)"

Toisin sanoen, kyseistä tuotetta uskaltaa käyttää vain juoksennellessaan nakusillaan autiolla saarella. Harmi että kuulin uutisen liian myöhään ja luin pakkausselosteen suurennuslasilla vasta äsken. Miten Hel#%&issä näin haitallista ainetta saa edes myydä kun varoitusteksti on normaali näön omaavan ihmisen näkökyvyn ulkopuolella. VÄHÄN ISOMMALLA SAIS OLLA VAROITUKSET kun puolipulloa on peitetty houkuttelevalla mainos etiketillä. Prkele, että on hermo pinnassa!

Toisen tuotteen varoituksissa sanotaan (hieman kärjistäen) että sitä ei saa suihkia suuhun tai silmään. Jatkossa on aika helppo tehdä valintoja kaupan hyllyssä kun olen nyt näin paljon viisaampi.

TOTAALINEN TUHO VAI PIKKUVIKA?


En ole muistaakseni koskaan suihkinut hyttysmyrkkyä suoraan kalvolliselle vaatteelle. Mutta silti olen saanut pari takkia pilattua. Kuinka?

No koska nuo viheliäiset veren imijät tykkäävät kovasti aterioida hikoilevan isäntämiehen hikoilevassa niskassa. Useimmiten kuljen vaelluksilla lämpöisinä päivinä kerrastopaita päällä ja myrkytän niskan ja kaulan alueen huolella. Vaatetus peittää valtaosan ruhostani ja pahimmissa pusikoissa kiskaisen hyttyshupun päähäni. Nuo pikku sontiaiset löytävät silti tiensä hyttyshupun ja paidan kaula-aukon väliseen ruokapöytään. Siksi kyllästän eniten niskan ja kaulan alueen samoin kuin kämmen selän.

Kun hyvin myrkytetty ukkeli kiskaisee myöhemmin kuoritakin päälleen, hien liottama DEET leviää kuoritakin kauluksiin. Ja siinä vaiheessa peli on menetetty. Tässä peri kuvaa lopputuloksesta.

3layer eli kolmekerroksinen Gore-Tex ilman teippejä niskassa ja kaulan seudulla.

Kolmikerros Gore-Tex jonka kangas on melko OK edelleen mutta saumateipit lähtivät lipettiin. Kyseinen takki vuosimallia 2002. Tätä takkia oon käyttänyt enemmälti talviaikaan ja silloin tällöin kesäreissuilla. 

Gore-Tex Paclite kärsii hyttysmyrkystä pahemmin

GoreTex Paclite kesti vielä huonommin. Varmaan syynä se että tätä kevyempää kuorta käytin enimmäkseen kesäreissuilla ja kangas on saanut osakseen enemmän myrkkyä. Tässäkin takissa kangas on pääosin OK mutta niskan ja kaulan seutuvilta teippaus ja osin myös itse Gore-Tex on kuoriutunut irti pintakankaasta Takki on vuosimallia 2003 ja ilman tätä ikävää pulmaa olisi edelleen aika priimassa kunnossa ja edelleen kairassa käytössä.

Ameriikan pojjaat suhi ainesta suoraan kankaalle ja kuvassa näytti jälki samalta kuin sitä olisi poltettu sytkärillä. En tiedä onko olemassa kuoriasuun soveltuvaa materiaalia joka kestäisi DEETiä. En ole kokeillut Sympateksiä, Eventtiä jne. Olen käyttänyt kyllä HyVenttiä ja DrymaxXia mutta vain housujen materiaalina joten en osaa sanoa niiden kohdalta mitään aiheeseen liittyvää. Oon melko varma että kaikki kalvot kärvähtää samalla tyylillä sillä eräänsortin muovia ne on kaikki. Mutta pelaan jatkossa varmanpäälle ja ostan karkotteeksi jotain muuta ainetta sisältävää tököttiä.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus. En tiennytkään, että on oltava varovainen hyttysmyrkyn kanssa. Minulla on itselläni haaveissa kuoritakki, mutta tahdon sen myös olevan laadukas ja joka tulee kestämään. Olen löytänyt muutamia hyviä, mutta en ole vielä päässyt tilaukseen saakka.

    VastaaPoista
  2. Näin kesän kynnyksellä palasin tähän, blogikirjoitukseen... nykyään ir3535 sisältävän purkin kyljessä lukee "vältä kosketusta synteettisien materiaalien kanssa" 🤔 näinköhän uskaltaa käyttää kuoritakin kanssa 😅

    VastaaPoista