20. heinäkuuta 2019

Mikä puhelinliittymä toimii erämaassa.

Puhelinliittymää oli pakko tarkastella. Esiin nousi monta kysymystä koska tulevalla reissulla patikoin Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa.

Mitä maksaa viestit ja puhelut länsinaapurien verkossa? Kuuluuko data ja jos kuuluu niin kuinka paljon ja mitä maksaa muilta osin? Toimiiko liittymäni alkuunkaan vierasverkossa? Ja mikä on operaattorini kuuluvuusalue erämaassa? Näitä tutkin. Ja tutkiessani kasvoi tatti otsaan!

Operaattorini nettisivulta löytyy kuuluvuus alue kartta. Sitä tutkaillessani verenpaineeni kohosi melkoisesti. Ei siksi että kuuluvuusalueen kartassa olisi ollut suuria "katvealueita" joissa puhelin ei pelitä. Vaan siksi että operaattorini lupailee puhelimeni toimivan paikoissa jossa se ei varmasti toimi. Siis aivan sata varmasti ei toimi. Tällainen katteeton lupaus on kusetusta isolla K.lla! Lisäksi moiset katteettomat lupaukset voivat saattaa vaeltajan vaaraan joissakin tilanteissa. TÖRKEETÄ!

Kun joku kaltaiseni karheikoissa koikkelehtija tarkastaa kohdealueensa kuuluvuuskartan ennen reissuun lähtöä, saattaa hän todeta puhelimensa toimivan koko alueella. Jos reissulla sattuukin onnettomuus eikä puhelimen ruutuun ilmesty palkin palkkia, saattaa eteen tulla kinkkisempi tenkkapoo. Siksi tämänlainen vi¤¤umainen liioiteltu myynninedistämistarkoituksissa tahallisesti valehdeltu kuuluvuuskartta voi olla vaaraksi.

Nyt faktaa väkevän väitteeni tueksi. Olen tosi monta kertaa kierrellyt Käsivarren erämaassa. Olen kiertänyt yhdellä reissulla kaikki Suomen yli 1000 metriset tunturit. Olen ollut kesällä ja talvella. Olen ollut Kilpisjärven erämaassa ARP-puhelinten NMT puhelinten ja GSM puhelinten aikakausilla. Olen kiertänyt miltei kaikki tunturit tuolla alueella 2G, 3G ja 4G verkkojen aikana. Joten tiedän melko varmasti missä puhelin kuuluu ja missä ei.

Screenshot kuuluvuusaluekartasta DNA

Screenshot Kuuluvuusaluekartasta DNA

Screenshot kuuluvuusaluekartasta DNA

Kuvien mukaan 2G verkko kattaa miltei koko Käsivarren erämaan ja väittää että voit rimpauttaa kotiväelle terveiset joka autiotuvalta Haltin (Kalottireitti) reitiltä Haltin tupaa lukuunottamatta. Paska puhetta! Et voi. Edes 2G verkon alue tavoittaa vain yli 1000m huipuilta ja esim Meekonvaaran huipulta (joka on yli 1000m) puhelin ajoittain löytää yhteyden mutta soittamiseen se ei piisaa. Samalta huipulta voi kyllä soittaa käyttämällä Norjalaista verkkoa.

Nykyinen entinen operaattorini (koska liittymä vaihtui) väittää kartallaan myös että Termisjärven tuvalla olis vahva 3G verkko joten voit surffailla vaikka netissä. Potaskaa! Hyvällä säällä saattaa tuurilla löytää sen verran verkko että pystyt soittamaan puhelun tai lähettään tekstarin. Mutta niin tehdäksesi pitää sun seistä ulkovessan ja puuliiterin välissä noin puolenvälin tietämillä. Nettiä ei ole. Piste.

Viimeksi vuonna 2016 nousin Kuonjarjoen tuvalta Duoljehuhputin rinteelle ennenkuin löytyi verkko hätäpuhelua varten. Soitin apuja kaverille joka oli paskonut nilkkansa kävelykelvottomaksi puroa ylittäessään. Onneksi sain sieltä yhteyden. Nilkka operoitiin leikkauksessa koska se oli pahoin murtunut. Kuuluvuuskartan mukaan puhelin olisi toiminut myös Kuonjarjoen tuvalla ja jopa siinä purolla jossa nilkka meni.

Vertailun vuoksi laitan tähän myös kilpailevan operaattorin eli Elisa Saunalahden vastaavat kartat.

Screenshot kuuluvuusaluekartasta Elisa

Screenshot kuuluvuusaluekartasta Elisa

Screenshot kuuluvuusaluekartasta Elisa

Nämä kartat jo pitävät paikkaansa. Kuten kuvista näkyy 2G, 3G ja 4G verkkojen peittoalueet eivät kovin paljoa poikkea toisistaan Käsivarressa. Tämä johtuu siitä että tunturit peittävät niin laajat alueet. Kun Saanan huipulla tönöttävä masto katoaa näköpiiristä, kuuluvuus loppuu. Ja koska 2G ei tunkeudu tunturin massiivisen kiviröykkiön läpi juurikaan 4Gtä paremmin, on helppo ymmärtää miten kusetusta nuo edelliset (entisen operaattorini) kuvat ovat.

Kun tatti jomotti otsaluussani hetken, päätin näppäillä selaimeen osoitteen josta hankin uuden liittymän. Syyksi riittäisi jo se että olen periaatteen mies, ainakin periaatteessa. Minahän en huijareille maksa kymmenyksiäni. Otin Saunalahden liittymän koska kartat pitävät paremmin kutinsa, liittymä pelittää samoilla hinnoilla koko euroopassa, nettiyhteyttä voi käyttää myös ulkomailla ja saan kuukausimaksuistani osan vielä takaisin S-bonuksina ;-)

Vastaus otsikon kysymykseen; Mikään liittymä ei toimi kaikkialla Lapin kairassa, mutta on ihan hyvä jos tietää ennakkoon missä se ei toimi. Siten voi varautua suunnitelmissaan sen mukaisesti.

Jos haluat tehdä saman tempun, tai haluat tutkailla tarjolla olevia vaihtoehtoja tai haluat vaikka ostaa uuden luurin, tein sen sinulle helpoksi.

***MAINOSLINKKI! Voit pompata tämän luettuasi suoraan Elisa Saunalahden sivuille pohdintoinesi klikkaamalla alla olevaa linkkiä. Mainoskuvaa pökkäämällä pääset päivittämään liittymäsi, ostamaan uuden luurin, hankkimaan tietoturvan jne Elisa Kaupassa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti