3. toukokuuta 2020

Trangia retkikeitin - veteraani voimissaan.

Ilmat lämpenevät ja vallitseva poikkeustila ajaa ihmisiä harrastamaan luonnon helmaan. Moni aprikoi millainen retkikeitin kannattaisi hankkia jotta ulkoilun ohessa voisi myös kokkailla metsän siimeksessä. Tässä vähän tietoa yhdestä varteenotettavasta vaihtoehdosta.

Pahoittelut siitä että kuvissani esiintyvät yksilöt eivät ole enää kovin myyvän näköisiä,
 sillä ne ovat olleet kovassa käytössä jo vuosien ajan.

Trangia ja sen monet lisukkeet

Trangia merkkinen retkikeitin mööpeli on vuosikymmenten saatossa saavuttanut kulttimaisen maineen samoin kuin The Who rock-musiikin saralla tai Viru Valge Tallinnan tuliaisissa. Eikä syyttä, sillä kyseinen keitin toimii paremmin kuin junan vessa. Se on helppo käyttää, se ei kaipaa pesun lisäksi muita huoltotoimia ja se on kestävä kuin betoniporsas. Ultra-light osastoon se ei sovellu koska perus setti painaa vähän alle kilon, mutta vastineeksi se tarjoaa helpon käytettävyyden lisäksi melko kompaktissa paketissa kaiken, polttimineen, kahvoineen ja tuulisuojineen. Ruotsalainen Trangia valmistaa monenlaista keitintä/osaa mutta nyt tutustumme siihen "perus" Trangiaan...

Trangia 25 keitinsarja

Trangian keitinsarjoja on kahta eri kokoa. 25-sarjassa on kookkaammat kattilat 1,5 litrainen ja 1,75 litrainen. Paistinpannun leveys on 22 cm. Toinen mallisto, eli 27-sarja on kooltaan pienempi ja sen kattilat ovat molemmat 1,0 litraisia ja paistinpannu on halkaisijaltaan 18cm. Kokoa lukuunottamatta keittimet ovat samaa sorttia.

Trangia 25 pakattuna
Kuten kuvasta näkyy Trangian kaikki osaset pakkautuvat fiksusti sisäkkäin. Paketissa on tuulisuojan ylä- ja alaosa, paistinpannu, kaksi kattilaa, kahvipannu, kattilan kahva, sprii-poltin ja liekin rajoitin/säädin. Otetaanpas paistinpannu eli kansi päältä pois ja kurkistetaan sisään...

Kahvipannun kansikin lähti...
Kuvassa näkyvien sakaroiden asentoa vaihtamalla keittimeen sopii niin kattilat, kahvipannu kuin paistinpannukin.


Polttoaineena Trangia käyttää spriitä, eli denaturoitua alkoholia. Myyntinimenä on Marinol ja sitä löytyy lähes joka huoltsikalta. Myös Sinol palaa mutta en suosittele sen käyttöä. Kerron myöhemmin miksi en.

Trangia sarjoja on saatavilla erilaisilla kokoonpanoilla. Tätä markkeeraa mallinimen perässä seuraavat numerot (sekä myös kirjaimet). Edellä esittelemäni malli on perus setti eli 25-1 johon ei sisälly kahvipannu. Pannun olen ostanut siihen erikseen. Lyhyesti lueteltuna koodit tarkoittavat;

-1 =kaksi kattilaa ja paistinpannu
-3 =kaksi kattilaa ja TEFLON paistinpannu
-5 =kaksi TEFLON kattilaa ja TEFLON paistinpannu
UL =kevyempi versio alumiinista
HA = kova anodisoitu alumiini (ehkä hitusen kestävämpi)
GAS = sisältää kaasupolttimen spriipolttimen sijaan
D = alumiini kattiloiden sisäpinta on pinnoitettu rosteri teräksellä

Eli jos ostat Trangia mallin 25-5GAS saat 1,75 ja 1,5 litraiset teflon kattilat, 22 cm leveän teflon pannun ja kaasupolttimen.

Käy katsomassa Trangian eri mallien hinnat Scandinavian Outdoorista klikkaamalla tästä.

Jos omistat jo perus trangian mutta haluat siirtyä pirtusta kaasuun, ei huolta, sillä kaasu-tuutin saa erikseen lisukkeena.

Trangia GAS kaasupoltin ja kilpailevan yrityksen kopio.
Molemmat sopii 25 ja 27 malleihin ja toimii hyvin.
Kaasupoltin on helppo asentaa. Lykätään vain kraana edellä polttimen aukosta sisään ja sitten hana tuulisuojan kyljen aukosta pihalle. Ruuvataan kaasupullo paikoilleen ja avot.


Kaasupolttimen Trangiaasi löydät klikkaamalla tästä.

Trangia 25 ja 27 ovat helppoja käyttää ja niillä on mukava kokkailla sapuskat tai keitellä kahvit metsäretken huipennukseksi. Lisäksi Trangian hyviin ominaisuuksiin lukeutuu myös varaosien saatavuus. Olen hukannut ties kuinka monta kahvaa ja polttimen kantta, mutta muutamalla eurolla on saanut uuden hukatun osan tilalle. Ja jos kovassa käytössä kattila kulahtaa tai teflon pinta tärvääntyy, uuden osan saa pikkurahalla. Varaosien saatavuus on loistava ominaisuus jota kilpailijoiltaan ei samassa määrin löydy.Muutama niksi Trangian käyttäjälle


1. Trangian runko toimii hyvänä tuulisuojana. Tuulisuojan alaosassa olevat reiät kannattaa kuitenkin kääntää tuulta vastaan, sillä silloin ilma nousee rungon sisällä ylöspäin kuljettaen kuumaa ilma polttimesta kattilaa kohti.2. Sytyttäessäsi poltinta homma onnistuu helpommin ja turvallisemmin ilman ylempää tuulisuojaa. Erityisesti kaasun kanssa puuhatessa leimahdus ja kärventyneet ihokarvat on helpompi välttää sytyttämällä poltin ensin ja laittamalla yläosa tuulisuojasta paikalleen vasta sytytyksen jälkeen.

3. Jos omistat teflon version kannattaa suojata teflonpinnat naarmuuntumiselta. Leikkaa vaikka makuualustasta paistinpannun sisään sopiva pala jolla suojaat pannun pintaa. Samainen makuualustan pala toimii pannunalusena kuumien kattiloiden alla. kattiloiden väiin voi laittaa vaikka huivin tai tiskirätin jolla onmukava kuivata tiskatut astiat reisussa.

Entinen Teflon pannu. Pakattuna keittimen sisältö hölskyy ja
naarmuttaa pannun ellei sitä suojaa4. Maalaa kattilan kahva eli "otin" kirkkaan värisellä spray maalilla koska alumiinin harmaa katoaa yllättävän helposti varvikkoon. Toinen vaihtoehto on kiinnittää siihen räikeän värinen nauha huomion herättämiseksi. Olen aika monta kahvaa hukannut ennen maalaus ideaa.

Huomiokeltainen erottuu...5. Jos polttimeen jää ylimääräistä spriitä keittelyn päätteeksi älä pakkaa poltinta kattiloiden sisään. Vaikka polttimen kannessa onkin kuminen tiiviste voi pirtu vuotaa kattiloihin. Tee näin: Sammuta poltin ja anna sen jäähtyä kunnolla. Kaada sen kälkeen loppu sprii takaisin polttoainepulloon ja sen jälkeen sytytä poltin uudelleen jotta saat sen poltettua kuivaksi. Varmuuden vuoksi voit pakata polttimen vielä minigrip pussiin kuljetuksen ajaksi.

Pussitettu poltin.6. Käytä sprii polttimessa vain Marinolia (ruotsissa T-röd) koska Sinolilla on eräs huono ominaisuus. Yksikin pisara Sinolia kattilaan tai ruokatarvikkeisiin pilaa ne varmasti. Marinolkin on myrkyllistä nautittuna mutta pieni pisara ei ole vaarallista. Sinolissa yksikin pisara maistuu niin hirvittävälle että mieluummin kuolee nälkään kuin syö mitään Sinolilla maustettua. Kannattaa uskoa, olen kokeillut.Saat itsellesi oman Trangian näppärästi tilaamalla sen vaikkapa Scandinavian Outdoorista klikkaamalla alla olevaa kuvaa elikkäs mainoslinkkiä...


2 kommenttia:

  1. Hyvät niksit. Kiitos niistä. Laitoin tänään tilaukseen :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkeistä! Voiko 27 kokoista kattilaa käyttää 25 koon keittimessä? Yhdellä on 25 keitin ja muut ottaisivat vain kattilansa (27 kokoa) mukaan.

    VastaaPoista