Jos suunnittelet Kalottireitin vaeltamista, lue tämä postaus "varoituksena" ja muistutuksena.
Ihan ensimmäisen kerran kuulin Kalottireitistä vuonna 1994. Opiskelin Helsingissä ja vieraillessani paikallisessa retkeilyvarusteita kauppaavassa putiikissa löysin kassalta Kalottireitin esitteen. Otin kyseisen ilmaisjakelun matkaani ja kiinnitin sen nastalla opiskelija asuntoni ilmoitustauluun. Haaveilu alkoi...
Kalottireitti esite vm. 1994. Tästä kaikki alkoi 25 vuotta sitten. |
Jo vuonna 1995 "tunnustelin" reittiä Kilpisjärven suunnalla. Silloin reissu oli lyhyt "kolmen valtakunnan rinki" Pältsan ja Barraksen maisemissa. Samoissa maisemissa olen kulkenut vuosien saatossa monesti ja samaten Haltin suuntaan on tullut tehtyä reissu jos toinenkin. Mutta Kalottireitti kokonaisuudessaan on melkein 800 kilometriä pitkä, joten sen toteuttaminen on jäänyt haaveeksi lähinnä ajan puutteesta johtuen. Kunnes vuonna 2018 vaimoni lupasi minulle mahdollisuuden kahden kuukauden reissuun syksylle 2019. Valmistelut alkoivat siis jo vuonna 2018.
Varuste inventaario. Kalottireitti mielessä. |
Tein periaatteellisen päätöksen siitä että pakkaus hommat ja valmistelut pitää olla valmiina kuukausi ennen lähtöä. Halusin pyhittää viimeisen kuukauden perheen parissa oleiluun sillä erossa vietetty aika tulisi olemaan pitkä. Suunnitelma oli hyvä mutta käytännössä se ei toteutunut.
Valmistelut vaativatkin yllättävän paljon. Tehtävälista kasvoi kasvamistaan. Fyysisen ja henkisen kunnon kohottamisen lisäksi tekemistä oli yllättävän paljon...
-uusien varusteiden ostamista
-vanhojen varusteiden huoltamista
-uusien kamppeiden testaamista ja sisäänajoa
-tilaa Norjan kartat Norjasta
-osta kartat Ruotsin maastoihin
-käy optikolla ja hanki piilarit
-varustelista
-reittisuunnitelmat ja päivämatkat
-hanki avaimet Norjan autiotupiin Norjasta
-tilaa sateliittiliittymä inReachiin
-opettele Garminin appi ja ohjelma
-selvitä mahdollisuus muonatäydennyksiin matkalla
-miten pääsee julkisilla Kautokeinoon, pääseekö ollenkaan
-miten Ruotsista kotiin
-bussirahti Ruotsiin täydennyksille
-vaihda puhelimeen liittymä
-laske kalorien tarve
-laske polttoaineen (kaasun) kulutus
-muonalistat
-safkan yms pakkaus ja lähetys
-tilaa käteistä (ruotsin ja norjan kruunuja) pankki ei vaihda
-venekyydit Ritsemissä ja Kvikkjokkissa
-vakuutukset
-uusi passi/henkilökortti
Mahdotonta laskea kuinka monta tuntia olen viettänyt varustelistaani säätäen, karttoja tutkien,
sähköposteja lähetellen, netissä varusteita tutkien, kalorikulutuksia ja muonalistoja ynnäille jne. Varmasti useita kymmeniä (vaimon mielestä useita satoja) tunteja kului "puuhailuun".
Valtavan suuri apu oli STFn (Svenska Turistföreningen) nettisivuista. Sieltä selvisi moni aikataulu, hinta jne. Reitin ja päivämatkojen hahmottelussa korvaamaton apu oli Harri Aholan kirjasta "PohjoisSkandinavian vaellusreitit". Aivan ehdoton opus kaikille jotka aikovat vaeltaa Kalottireitin (kokonaan tai osissa) tms. pohjoisenskandinavian alueella. Loistava kirja!
Viikko ennen lähtöä tein vielä hankintoja ja öisin pakkasin muonatarvikkeita Matkahuollon kuljetettavaksi. Kaikesta huolimatta jäi viimetinkaan.
Ihan vaan siksi, että mulla ei ollut aavistustakaan siitä
kuinka paljon Kalotin valmistelussa on hommaa!
Aion kirjoittaa tänne seuraavissa postauksissani kattavamman selonteon vaihe ja askel kerrallaan edellämainituista asioista. Olkoon ne helpotuksena muille kulkijoille.