1. marraskuuta 2016

Säästä luontoa, osta laatua.

Yhteistyössä: Kupilka


Ruokaostoksilla voi seilata hyllyjen välissä ja pudotella hyllystä ostoskärryn pullolleen makutottumuksiin sopivaa tavaraa. Vaateostoksillakin voi tehdä vähemmän harkittuja heräteostoksia. Mutta retkeilykamppeita ostaessa moni retkeilijä pohtii kiperiä kysymyksiä huolella.

Monille tuotteen ekologisuus on tärkeää. Joidenkin tuotteiden kohdalla hiilijalanjälki on suurempi kuin oma "nelivitosen" lapikkaan tekemä jalanjälki. Tuotteen materiaali, valmistusmenetelmä, myyntipakkaus sekä kuljetus tuotantolinjalta asiakkaan komeroon vaikuttavat ympäristön kuormitukseen. Tiedät kyllä mitä se tarkoittaa, jos kampetta kuskataan ympäri maailmaa jumbojetin tai valtamerilaivan kyydillä. Kumpikaan ei toimi aurinkoenergialla tai tuulivoimalla. Ei vielä aurinkoenergialla ja ei enää tuulivoimalla.

Toinen seikka on tuotteen kestävyys ja laatu. Mitään kertakäyttöisiä pili-pali vimpaimia ei kannata erämaahan kantaa. Monessa retkeilyvarusteessa kestävyys on myös turvallisuustekijä kuljettaessa säiden armoilla. Jokaisen tulisi kiinnittää huomiota tuotteen pitkäikäisyyteen, sillä varusteiden elinkaaren pituus vaikuttaa myös osaltaan ympäristön kuormitukseen. Huonoja ja lyhyt ikäisiä varusteita joudut ostamaan useita, kun laadukas voisi kestää perinnöksi asti.

Jos kaupan hyllystä löytyy ekologinen ja laadukas tuote, seuraava pohdintaa aiheuttava tekijä on tiliotteen alakulmassa. Jos tuotteen hinta on kovempi kuin mihin henkilökohtainen budjetti riittää, jää hyvä tuote usein kaupan hyllyyn ja sen sijaan mukaan lähtee halvempi kiinalainen muovikasa. Muovikrääsää ostava vetää samalla ekologisuuden alas vessanpöntöstä.

Eikä pidä unohtaa tuotteen ulkonäköä. Sisäinen kauneus ei nouse hallitsevaksi kriteeriksi tässä lajissa. Kyllä tuotteen pitää miellyttää myös silmää. En ole koskaan kuullut  kenenkään sanovan, että "tää on kyllä minunkin mielestäni sika ruma ja järkyttävän näköinen , mutta ostin tämän kun tää on niin hyvä ja ekologinen". Mutta jos pidät varusteestasi kaikilta osin, tulet todennäköisesti käyttämään sitä pitkään.

Ulkoilmasta nauttivan ihmisen on usein vaikea tehdä hyviä ostopäätöksiä. On kuitenkin yksi aihealue jossa valinta on helppo. Nimittäin retkiastiat.

Klikkaa tästä lukeaksesi raporttini Kupilkan retkiastioista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti